Хрестівська
загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Меню сайту
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Друзі сайту
  • Освіта Чаплинського району
  • Хрестівська спроможна територіальна громада
  • Надеждівська школа
  • Долинська школа
  • Шевченківська школа
  • Новонаталівська школа
  • КВНЗ ""Херсонська академія неперервної освіти"
  • Міністерство освіти і науки України
  • Просвіта Херсонщини
  • Шкільні бібліотеки Херсонщини
  • Архів записів
     БЮЛЕТЕНЬ № 6

    ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ, ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА

       До гострих кишкових інфекцій відносяться : черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Основними причинами спалахів є нехтунання елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності. Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла. Від хворої людини збудник з виділеннями попадає в зовнішнє середовище. Тривале виживання мікробів в зовнішньому середовищі, забруднення ними води, фруктів, овочів, харчових продуктів при вживанні яких відбувається зараження здорових осіб, ставить ці інфекції в ряд найбільш розповсюджених в даний час. Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

       З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендовано:

       - не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

       - не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;- не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);- не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо)та не зберігати їх без халадильного обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

       З метою попередження виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій в осінньо-зимовий період треба виконувати прості правила, які допоможуть залишатися здоровими.

       Захворіти на кишкові інфекції можна через:
       - вживання немитих овочів та фруктів;
       - вживання продуктів з порушеними умовами/термінами зберігання або виготовлених при неналежній термічній обробці;

       Попередити кишкові інфекції можна, дотримуючись гігієнічних правил:
       - мийте руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням та після відвідування туалету;
       - ретельно мийте овочі та фрукти або обдавайте їх окропом перед вживанням;
       - купуйте продукти харчування лише в місцях санкціонованої торгівлі;
       - дотримуйтесь термінів та умов зберігання продуктів, не складайте разом сирі та термічно оброблені продукти;
       - вживайте продукти після достатньої термічної обробки, в жодному разі не вживайте продукти та страви сумнівної якості.

       Пам'ятайте, що хвороба проявляється не відразу. Період від моменту інфікування до перших проявів захворювань найчастіше продовжується від 2 до 7 діб. Згодом проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання слід терміново звернутися до лікувально-профілактичного закладу.

       Запобігання отруєнь грибами, рослинами та їх насінням.

       Гриби людина споживає у їжу з давніх часів. До їстівних відносяться білі гриби, красноголовці, маслюки, опеньки, грузді та ін.

       На жаль, не всі знають, які гриби можна їсти, а які -- ні. Отруєння грибами виникають при вживанні не тільки неїстівних, але й їстівних грибів -- при неправильній їх обробці та консервуванні.

       Отруєння грибами досить часто закінчуються смертю.

       Щоб запобігти отруєнню, необхідно додержуватись таких правил:

    • збирати гриби тільки з дорослими;

    • збирати гриби потрібно тільки ті, які ви добре знаєте;

    • ніколи не збирайте і не вживайте гриби, в яких біля основи ніжки є стовщення (як, наприклад, у червоного мухомора), і не куштуйте їх;

    • намагайтеся брати гриби тільки з ніжкою, особливо це стосується сироїжок, тільки так можна запобігти зустрічі з блідою поганкою;

    • не збирайте «печериці», в яких на нижній поверхні шляпки є пластинки білого кольору;

    • пам'ятайте про хибні опеньки: не беріть гриби з яскраво пофарбованим капелюшком;

    • ніколи не вживайте сирі, червиві, ослизлі, вялі й зіпсовані гриби;

    • будьте також уважними при збиранні ягід і рослин, не збирайте й не вживайте рослини та ягоди, які вам не відомі.

       Здоров'я і навіть життя людини, що отруїлася грибами, залежить від того, наскільки своєчасно їй нададуть медичну допомогу.

       При будь-якому отруєнні грибами, навіть на перший погляд нетяжкому, слід негайно звернутися до лікаря.

       Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, проноси, судоми, посилене потовиділення, мимовільне сечовиділення. До приходу лікаря необхідно перш за все постаратися будь-якими засобами вивести отруйну речовину з організму. Для цього необхідно звернутися до дорослих, щоб допомогли промити шлунок і спорожнити кишечник. Шлунок промивають теплою водою, содовим розчином або слабким розчином марганцевокислого калію.

       Постраждалому не можна самому йти в лікарню, а також бігти або їхати на велосипеді. Це може сприяти швидкій дії отрути. Тому хворий до госпіталізації і в період перебування у лікарні повинен дотримуватися строгого постільного режиму.

       Пам'ятайте -- без грибів можна прожити!

    ХАРЧОВЕ ОТРУЄННЯ

       Харчові отруєння , особливо влітку, зазвичай бувають викликані сальмонелою і відносяться до типів гастроентеритів, які є найчастішою причиною звернення в "Швидку допомогу".

       Гастроентерит -захворювання шлунку і кишечника, його викликає бактеріальна або вірусна інфекція. Заразитися ним можна при контакті з хворим. Поширення хвороби деколи приймає масштаби епідемії. Ще один шлях зараження - споживання забрудненої води або несвіжої їжі. Симптоми гастроентериту і сальмонельозу зазвичай проявляються через 1-3 дні після інфікування, до них відносяться діарея і блювота, жар і спазми шлунку. До групи найвищого ризику належать діти, а також літні і хворі люди, які особливо уразливі через схильності зневоднення, посилює гастроентерит. Важливо взяти до уваги заходи профілактики, особливо влітку:

       - Пильно стежте за свіжістю яєць і страв, до складу яких вони входять, - майонезів, салатів, соусів, відкритих пирогів та десертів.

       - Зелений салат, сирі фрукти і овочі слід ретельно мити.

       - Якщо ви харчуєтеся поза домівкою, зверніть увагу на зберігання і обробку птиці, риби і м'яса.

       - Купуйте морепродукти тільки у надійних продавців.

       - Будьте обережні з сирою рибою, сосисками, холодним м'ясом.

       Дитячу пляшечку для годування слід стерилізувати та утримувати в бездоганній чистоті.

       - Питна вода повинна бути бутильованої або кип'яченої.

     

     

    Вхід на сайт
    Пошук
    Годинник
    Календар
    «  Серпень 2017  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031
    Погода
    Радіо
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0